Понеділок, 06.05.2024, 11:06
Вітаю Вас, Гість | RSS
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 386
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Вересень » 18 » Фізики виявили нову частинку: найпевніше, це "частинка Бога"
14:59
Фізики виявили нову частинку: найпевніше, це "частинка Бога"

Науковці, що працюють з найпотужнішим у світі прискорювачем часток - Великим адронним коллайдером (ВАК) - в середу офіційно оголосили світові про відкриття нової частинки - ймовірно, що це і є та сама "частинка Бога", або бозон Хіггса.

Бозон Хіггса - це теоретично передбачена частинка, що надає іншим частинкам масу. Підтвердження її існування заповнить відсутню ланку в теорії про будову Всесвіту, яку сьогодні підтримала більшість науковців.

- "Частинка Бога" може бути лише першою з п'яти бозонів Хіггса

- Для дослідження властивостей бозона Хіггса знадобиться спеціальний мюонний коллайдер

Дослідники намагалися знайти свідчення існування бозона Хіггса протягом останніх 45 років.

Виявлення бозона Хіггса було основною метою будівництва гігантського колайдера.

ВАК вартістю 10 млрд доларів є найпотужнішим прискорювачем часток з усіх будь-коли збудованих. За допомогою цього пристрою науковці розганяють жмутки протонів до швидкостей, близьких до швидкості світла, і зіштовхують їх один з одним, сподіваючись відшукати невловимий бозон у ще більш дрібних елементарних частинках, що утворилися в результаті зіткнення.

Бозон Хіггса є фундаментальною частинкою, одним із цеглинок, з яких побудований Всесвіт. Він також - відсутній елемент в основній теоретичній конструкції у фізиці елементарних частинок, відомої як Стандартна модель.

"Бозон Хіггса потрібен нам, щоб пояснити, що таке маса. Але насправді ми потребуємо його, щоб зрозуміти Всесвіт, - сказала в інтерв'ю ВВС Тара Ширс, фізик елементарних частинок з Ліверпульського університету. - Якби у частинок не було маси, не було б зірок, галактик і навіть атомів. Відкриття (бозона) Хіггса підтвердить, що ми застосовуємо правильний підхід, щоб зрозуміти і пояснити Всесвіт".

Раніше науковці ЦЕРНу отримали "натяк" на існування "божественної частинки".

Довідка

Про факт існування бозона Хіггса, який відповідає за масу елементарних частинок, вперше висловив припущення англійський фізик Пітер Хіггс в 1960-ті роки. Згідно з теорією, коли Всесвіт почав холонути після Великого вибуху, сформувалася гіпотетична сила, відома як поле Хіггса, разом з її квантом - однойменним бозоном.

Це поле, що пронизує весь Всесвіт, пояснює появу маси у частинок, що сформували атоми. Без його існування частинки просто носилися б у космосі зі світловою швидкістю. Відомо, що частинки, які мають масу, розганятися до швидкості світла не можуть. Масу ж вони набувають, саме коли стикаються з полем Хіггса.

Оскільки "зловити" бозон Хіггса неможливо, то єдиний на сьогодні спосіб підтвердити його існування - це зібрати і проаналізувати великий масив інформації про зіткнення елементарних частинок і виявити особливий "стереотип розщеплення", який не може супроводжувати нічого, крім "частки Бога". Цим і займаються науковці, які працюють на ВАК.

Великий адронний колайдерпобудований на 100-метровій глибині під кордоном Франції та Швейцарії. Він являє собою 27-кілометровий кільцевий тунель, в якому встановлено прискорювач заряджених частинок у вигляді гігантської труби. В ході досліджень у ВАК в різні боки запускають жмутки протонів, які розганяються до величезних швидкостей, близьких до світлових, після чого частина з них стикаються один з одним, в результаті чого і повинні народжуватися нові елементарні частинки.

ЯкірДля дослідження властивостей бозона Хіггса знадобиться спеціальний мюонний коллайдер

Після відкриття бозона Хіггса фізикам знадобиться справжня "фабрика бозонів Хіггса", спеціальний мюонний коллайдер, який дозволить у деталях досліджувати його властивості, заявив лауреат Нобелівської премії Карло Руббіа.

Карло Руббіа - італійський фізик, який у 1984 році спільно з колегою з Нідерландів, Симоном ван дер Мером, отримав Нобелівську премію з фізики "за вирішальний внесок у великий проект, здійснення якого призвело до відкриття квантів поля W та Z - переносників слабкої взаємодії".

Від 1989 року до 1993 року Руббіа займав посаду генерального директора Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН), повідомляє РИА "Новости".

Зазначимо, що сьогодні фізики офіційно оголосили про відкриття нової частинки, в основі своїй схожої на бозон Хіггса. Пізніше її "побачив" детектор CMS Великого адронного коллайдера.

За словами Руббіа, від моменту, коли буде відкритий бозон Хіггса - останній відсутній елемент Стандартної моделі, вона перетворюється на повноправну фізичну теорію.

"Якщо Хіггс буде в порядку, що ми дізнаємося завтра, настане момент, коли ми повинні поставити питання: чи ми знаємо достатньо? Тому що є багато інших екзотичних альтернатив Хіггсовій Стандартній моделі, які повинні бути розглянуті та експериментально перевірені", - заявив Руббіа.

Засобом для цього має стати "фабрика бозонів Хіггса" - H-factory. Така установка повинна бути мюонним коллайдером, на якому будуть стикатися пучки мюонів - "родичів" електронів.

Руббіа зазначив, що для такої фабрики не буде потрібно ні дуже високої енергії, ні великих витрат, ні великого простору, причому вона зможе давати значно більше "народжень" та розпадів бозонів Хіггса, ніж нинішні установки.

"Це не жахливо дорого. Його енергія буде становити 60 гігаелектронвольт, це не може коштувати дорого - це лише 1% від енергії Великого адронного коллайдера", - заявив Руббіа.

Переглядів: 521 | Додав: SONIC-2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Відеоматеріали